Brusc, pasărea a murit în zbor (Nichita Stănescu, A muri în zbor)

poza cezara

3 iulie 1995.

Un tragic accident i-a curmat Cezarei Codruța Marica zborul adolescenței și seninătatea vieții. Avea 16 ani. Pentru a mângâia, măcar puțin, durerea fără de margini pe care o trăiau părinții Cezarei, Emilia și Valentin Marica, și fratele ei Emilian-Cosmin, întru pomenirea curată a numelui ei, s-a înființat, în anul 1996, Fundația Culturală Cezara Codruța Marica. Încă de la înființare, Fundația a fost alături de adolescenții cu merite deosebite la învățătură, dar cu posibilități materiale modeste, spijinindu-i în pregătirea pentru examene, participarea la olimpiade sau în manifestarea talentelor literar-artistice. Au fost inițiate programele Meditații școlare în lumini sufletești, Rechizte gratuite pentru elevii de nota 10, alături de instituirea Premiului „Cezar” pentru exemplaritate școlară și a Concursurilor Naționale de Creativitate Literară: Jocul de-a ziua cea bună și Vreme trece, vreme vine, publicând volume cu textele premiate. Fundația Cezara a propus ca modalitate de manifestare a talentelor artistice ale tinerilor din județul Mureș Festivalul Fanteziei, de asemenea Concursul Național de Creativitate Artistică Amândoi, în aburul pâinii, dedicat zilelor de 1 și 8 Martie.

În anul 2001, Fundația Cezara inaugurează la Târgu-Mureș Centrul de Zi Cezara pentru copii și tineri cu dizabilități. Au urmat, ca lărgire a preocupărilor, Cenaclul Cezara, Editura Cezara, Centrul de Studii Literare Grigore Vieru, parteneriatele cu instituții culturale sau de învățământ din țară și străinătate, participări la proiecte, sesiuni, colocvii, dezbateri, competiții naționale și europene, Fundației fiiindu-i cunoscute și apreciate, în mod deosebit, preocupările în numele binelui uman.

Când după clipa cea repede ce i s-a dat, începe Veșnicia, are cine s-o descopere, s-o poarte în gând și suflet, s-o priceapă și s-o urmeze în idealuri și vise pe Cezara? Putem să-i menținem unui chip adolescentin zâmbetul și unui suflet bătăile zborului celest? Aceste întrebări fac din tot ceea ce întreprinde Fundația Cezara expresie a dragostei în numele adâncurilor vieții.