Centru de zi Cezara – Comunitatea Sfânta Treime

Servicii specializate, cu orar zilnic, de recuperare, abilitare și socializare a copiilor și tinerilor cu handicap psihic grav.

Știu că Dumnezeu este de partea mea (Psalmi;56.9).

MODERN ȘI ORIGINAL, așa a calificat doamna Lucia Correll, reputat consultant la Agenția Internațională a Statelor Unite  pentru Dezvoltatre Internațională, Centrul de Zi Cezara, numindu-l unic în spațiul mureșean ca originalitate și eficiență.

Meniu

Argumentum

În urma pelerinajului la Lourdes, în anul 2000, părinți cu copii (astăzi tineri!) cu dizabilități au hotărât să-și reunească eforturile, sentimentele și gândurile, întru recuperarea acestora, formând, în cadrul Fundației Culturale Cezara Codruța Marica, Comunitatea Sfânta Treime a familiilor care au în componența lor copii sau tineri cu handicap psihic grav. Gândul cel bun a mers mai departe și, urmând obiectivele umanitare ale Comunității Sfânta Treime, s-a inaugurat la Târgu-Mureș, pe str. Suceana nr. 2, în ziua de 7 septembrie 2001, Centrul de Zi Cezara.
Așadar, din iubire s-a întrupat ideea; căci este de neînlocuit iubirea părintească. În lumina și căldura ei, copilul e surâsul lumii, chiar dacă acestuia soarta i-a hărăzit suferință și neputință. Când rețetele medicale nu mai sunt eficiente, când suferința e tot mai împovărătoare, lacrimilor trebuie să li se răspundă măcar cu un dram de bucurie pe calea ce duce spre Dumnezeu. De aici numele de Sfânta Treime. De aici neodihna părinților de a-i arăta pe copii lor, așa cum sunt, oamenilor din preajmă, vieții și societății. Ziua de acum trebuie să-i privească în ochi, să-i ajute, să-i încurajeze, să le promită un loc, ocrotitor, în zilele ce vor urma. Măcar pentru sufletul lor nevinovat. Măcar la gândul că și ei sunt oameni.

Obiective

• Respectarea dreptului persoanei cu deficiențe la calitatea vieții, pe principiul șanselor egale.
• Asigurarea cadrului optim prin care beneficiarii să-și descopere capacități și aptitudini care să ducă la respect și demnitate umană în mijlocul comunității.
• Dobândirea autonomiei comportamentale și posibilitatea de integrare socială.
• Evitarea pericolului social al marginalizării.
• Schimbarea mentalităților privind persoana cu deficiențe. Instituirea statutului autentic de om și cetățean.

Beneficiari

Tineri cu handicap psihic grav, cu program zilnic de recuperare, între orele 8 și 20.00.
Copii cu deficiențe, în regim abulatoriu, în funcție de recomandările medicului de specialitate și de solicitările/disponibilitățile familiei.

Servicii și logistică

În repertoriul serviciilor sociale furnizate de Centrul de Zi „Cezara”, în funcție de Planurile individualizate de recuperare (intervenție), intră serviciile de îngrijire (supraveghere, asigurarea hranei, transport, odihnă) și serviciile specializate de dezvoltare (psihopedagogie, logopedie, kinetoterapie, socializare, terapie ocupațională, art-terapie), desfășurate, conform unui orar zilnic, în atelierul de terapie ocupațională Mâini care vorbesc, cabinetul de psihopedagogie și logopedie, cabinetul de stimulare senzorială, sala de gimnastică medicală, sala activităților de grup. Serviciile specializate de recuperare sunt întregite de Școala părinților, instruirile profesionale, serviciile medicale neuro-psihiatrice, consiliere și activități de week-end, Clubul comunitar al ideilor salutare.

serviciiservicii2altApeDvmD-jhjGlV6Uc4wh0kT9qyVedZusIV3w7egi0MtR

Vizibilitate

• Foaia informativă „Mâini care vorbesc”.
• Campaniile Și noi suntem oameni!, Cunoașteți-ne, Acum! și Noi vă iubim! Dați-ne un sfat!
• Ziua porților deschise.
• Expozițiile Aripi de îngeri, cu ornamente de Crăciun, la Catedrala Mare Ortodoxă și Catedrala Învierii Domnului din Târgu-Mureș.
• Expozițiile Surâsul luminii de 1 și 8 Martie, la Școala Gimnazială nr.2, Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș și Școala gimnazială din Iclandul Mare.
• Scena prieteniei – improvizații artistice în mediul comunitar inițiate de studenți ai Institutului Maria-Margareta din Kortemark-Belgia, în perioadele de practică de specialitate la Centrul „Cezara”.
• Cuprinderea Centrul de Zi „Cezara” în World Learning Childnet Program.
• Participarea Centrului de Zi Cezara în calitate de raportor la seminarii organizate de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, privind abordarea proactivă și sistemică în domeniul protecției persoanei cu dizabilități.

vizibilitatevizibilitate1

Prezentând volumul de povești Mere roșii de Voichița Toma.

• Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
• Asociația Macul-România –Belgia
• Clubul „Și noi putem reuși!” de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș
• Maria-Margareta-Instituut din Kortemark – Belgia
• Biblioteca „Petru Maior” din Reghin
• Cercul de geografie de la Colegiul Național „Al.P.Ilarian” din Târgu-Mureș
• Colegiul Național „Unirea” din Târgu -Mureș
• Societățile Comerciale Indlacto, Irum, Silvana, Reea, BeWaMi, Napolact, Maris
• Grădinița „Lumea copiilor” din Târgu-Mureș
• Școala Gimnazială nr. 2 Tg.Mureș și Școala Gimnazială Iclandul Mare
• Direcția pentru Cultură Mureș
• Cotidianul Cuvântul liber
• Radio România Târgu-Mureș
• Catedrala Mare Ortodoxă Târgu-Mureș

parteneri

Studenți ai Institutului Margareta – Maria din Kortemark – Belgia, în practică de specialitate la Centrul de Zi Cezara, 2016.

Perspective

• Izbânda gândului și a faptei de a-i da persoanei cu dizabilități numele adevărat de OM.
• Centrul de Zi Cezara – în afara prejudecăților privind persoana cu dizabilități.
• Vizibilitatea în mediul comunitar a calității vieții persoanei cu dizabilități.
• Fundamentarea modalităților sigure de finanțare a serviciilor specializate de recuperare și abilitare a persoanei cu dizabilități.
• Colocviul Eficientizarea activităților de socializare, 16 iunie 2016, la Salina-Turda.
• Ziua Porților Deschise – 7 septembrie 2016 – și Campania Noi vă iubim! Dați-ne un sfat!
• Aripi de îngeri – expoziții de artă plastică la Catedrala Mare Ortodoxă și Catedrala Învierii din Târgu-Mureș, decembrie 2016.

Imortalizari

imortalizariimortalizari1imortalizari2imortalizari3imortalizari4imortalizari5imortalizari6imortalizari7

Dialog comunitar

Locul persoanei cu dizabilități în comunitatea locală
Ne puteți trimite opinii, sugestii, comentarii în formularul de mai jos!
Le așteptăm și vă mulțumim!